17 poze   13579 vizite

sfaturi pentru incepatori

Iata cateva sfaturi bune spuse de unicul Dusarduyn:

"Sfaturi"

1. Sa tii totul simplu. Sa crezi in pasarile bune si sa uiti de restul. In columbofilie nu exista secrete sau metode care sa faca porumbeii sa zboare mai repede.

2. Nu incerca sa alergi inainte sa poti sa mergi!!! Greseala pe care o fac multi columbofili, in special incepatorii, este ca ei vor prea mult si asta intr-un timp prea scurt.

3. Uita de toate numele oi rasele. Numele se fac de prietenii din presa. Rasele nu exista!!! Exista doar doua tipuri de porumbei: buni sau prosti. Din prima categorie sunt foarte putini, iar din a doua prea multi. El a început cu sangele Delbar, asta-i adevarul. Delbar a fost un nume si a avut o ‘rasa’, dar asta nu inseamna mult, spune Dusarduyn. Cu alte pasari ar fi avut tot atata succes...spune el.

4. Fii dur. Sa nu tii un porumbel pentru ca bunicul lui a fost bun sau pentru ca a costat multi bani. Nu ezita niciodata sa mananci o supita scumpa. Este mortal sa tii prea multi porumbei. Este o greseala pe care o fac multi dupa ce au cateva succese ca sa poata si ei sa vanda mai multi porumbei. Sunt numeroase exemplele in care faptul ca unii columbofili au inceput sa tina multi porumbei a fost inceputul sfarsitului unei mari cariere. Batranul de 90 de ani rareori a concurat cu mai mult de 6 porumbei. Asa trebuie facut daca porumbeii sunt destul de buni.

5. Regularitatea este foarte importanta. In special vaduvilor nu le plac surprizele. Intotdeauna sa fii acolo la aceeaoi ora, in fiecare zi. Multe metode sunt bune. O singura metoda nu este cu adevarat buna: sa o schimbi din nou si iar din nou.

6. Cand concurezi pe distante lungi trebuie sa-i dai porumbelului cel putin 2 ani pentru a se maturiza. Multe pasari cu sange adevarat pentru distante lungi dau randament maxim la o varsta mai inaintata. Porumbeii de distanta lunga sunt diferiti. Majoritatea nu pot sa castige o clasare decenta la concursurile de viteza sau cand sunt tineri. Pe de alta parte majoritatea porumbeilor de viteza sunt in imposibilitatea de a se descurca la concursurile pe distanta lunga.

7. Niciodata sa nu angajezi un "porumbel de o zi" la un concurs de doua zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de doua zile n-o sa mai fie niciodata buni la concursurile de o zi. Ei devin mult mai inteligenti, ei stiu ca mai este o zi ...asa ca nu se grabesc.

8. Daca vrei sa fii un bun zburator fara medicamente sau fara ajutorul unui veterinar ...poti sa te lasi pagubas. Acest lucru a devenit imposibil. Pe de alta parte daca crezi ca un veterinar te poate face campion ...te inseli.

9. Imperecheaza pe cel mai bun cu cel mai bun si uita de restul.

10. Voliera este foarte importanta pentru conditia pasarilor. O voliera nu este buna deoarece este frumoasa. Daca ai avut vreodata rezultate bune, vei sti pentru restul vietii ca nu voliera este de vina cand rezultatele nu mai sunt bune. Esti tu sau porumbeii tai. Deci nu schimba o voliera care s-a dovedit ca este buna.


















Regula nr. 1: – obtine pasari care la randul lor pot obtine rezultate bune in conditiile unui management deficitar. In conditii bune acestia se pot dezvolta din plin. Campionii provin din pasari tinere – media de varsta a reproducatorilor de top se afla sub trei ani.


Regula nr. 2: – reproduce suficient de mult din cei mai buni pui ai tai. Nu-ti folosi reproducatorii cei mai batrani pe post de doici.

Regula nr. 3: – daca perechile tale de incercare nu dau pui buni in primele doua încercari, cel mai probabil c? nu o vor face niciodata;

Regula nr. 4: – majoritatea invingatorilor produc pui mai buni decat non-învingatorii;

Regula nr. 5: – invingatorii reproduc invingatori;

Regula nr. 6: – nu intra intr-un program de consangvinizare daca nu ai cei mai buni porumbei. Imperecheaza pe cei mai buni cu cei mai buni;

Regula nr. 7: – managementul porumbeilor nu este o lupa intre cantitate si calitate. Multi crescatori merg la zbor anul cu cel pu?in 100 de porumbei. Antreneaza-i mult, zboara-i mult ?i selectioneaza-i sever, 30% dintre cei lasati deoparte constituie echipa pasarilor batrane.

Regula nr. 8: – multi specialisti în pui au un sistem propriu in sensul ca introduc anual loturi noi de pui, ii testeaza sub dou? sisteme de management (cursele speciale, alte zboruri) si ii selectioneaz? sever dupa doi ani. Acest mod de lucru va produce o rapida maturizare a familiei. Acesti crescatori isi vor imbogati crescatoria de doua ori pentru ca perioada de verificare a noului sange introdus este de 3-4 ani;

Regula nr. 9: – cosul de zbor trebuie sa fie prietenul tau;

Regula nr. 10: – citeste, studiaza, planifica



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
cristi28 27 September 2011  
da esti incepator
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.